Kære alle søde dyreejere.

Dette er et emne med mange forskellige holdninger og overbevisninger, men her får I min holdning, baseret på personlig erfaring og viden fra de tykke bøger 🙂

For at få en flot skinnende pels og en optimal, intakt og modstandsdygtig hud, skal der være følgende: LA, AA, ALA, EPA og DHA. Omega 6 (LA) er en essentiel flerumættet fedtsyre, der findes i de fleste planteolier såsom natlysolie, hjulkrone og bær. Den omdannes i kroppen til AA. Omega 3 (ALA) findes i hørfrø og linolie. Den omdannes til EPA og DHA (fiskeolie er en meget rig kilde til sidstnævnte). Når kroppen har en optimal sammensætning af disse mange bogstaver/forkortelser, ses der er stærk antiinflammatorisk virkning.

Der er ikke nogle endegyldige beviser for, at den optimale ratio på 5:1 eller 4:1 af omega 6/3 er den optimale, men det er manges – inklusive min egen erfaring, at der bestemt er noget om snakken.

Jeg har mange klienter der har eksperimenteret med lakseolie, rapsolie, olivenolie eller hørfrøolie, men oftest har det ikke den ønskede effekt, fordi kroppen ikke får dækket alle sine behov. Desuden er der en del hunde og katte med allergisk kløe i huden, der ikke tåler lakseolie, og hvis hudlidelser er blevet forværret af lakseolien. Dyr, der ikke har særlige behov for hudpleje kan sagtens få et tilskud af nogle af de olier jeg netop har nævnt.

Husk dog, at olier bliver harske, hvis de står for længe. Derfor er det ikke smart at købe dem i store beholdere. Ligeledes skal emballagen være lufttæt og være væk fra sollys. Harske olier smager virkelig dårligt, og er på ingen måder sunde at indtage.

Jeg bruger EFA prescription til alle mine dyr, da den indeholder hjulkrone og tranebær, samt vitamin E. Den indeholder omega 3 og 6 i ratioen 4:1.

En femtedel af hunde med allergisk betinget hudkløe kan helt reducere symptomerne, ved brug af korrekt tilskud af olie. En meget stor andel af hunde og katte, der medicineres for deres allergiske hudbetændelser, kan reducere mængden af medicin, ved tilskud af rette olie.

KH Stine