I artiklen om Allergi og røde poter 1, kan du få en idé om hvordan du i samarbejde med din dyrlæge, forsøger at finde de faktorer, der udløser dit kæledyrs allergiske symptomer.

I denne artikel vil jeg gennemgå nogle af de mange tiltag, der kan afhjælpe hudsymptomerne.

Har dit kæledyr ofte en eller flere af følgende symptomer:

  • Hyppigt røde poter
  • Sår på poterne
  • Bylder imellem poterne
  • Rød og irriteret hud i “armhulerne”, maven eller lænden
  • Tilbagevendende øregangsbetændelser
  • Sort, ildelugtende eksudat i ørerne

 

Udover det helt åbenlyse i at undgå de allergener (de ting der udløser de allergiske symptomer) er der en hel del du kan gøre.

1: Hav altid en god medicinsk shampo og balsam liggende
Du skal sike dig den ikke indeholder parfume, aloe vera, farvestoffer, æteriske olier og konserveringsstoffer. De bedste shampoer kan hjælpe med at dæmpe bakterielle infektioner i huden. Det er en uundværligt produkt at have ved hånden lørdag aften, når dit kæledyr er blussende rød og er ved at gå til pga kløe, og dyrlægen har lukket.

Der skal altid afsluttes med en balsam, da det er så vigtigt at huden ikke udtørres det mindste, da det kan forårsage kløe i sig selv.

2: Et dagligt tilskud af olie
Det er vigtigt at sammensætningen er helt optimal, da olien ellers ikke optages. Jeg har oplevet rigtigt mange der giver eksempelvis olivenolie, rapsolie eller andre olier, men det er tydeligt når man ser på pelsen, at det ofte ikke optages. Er din hund eller kats pels skinnende og blank, får de tilstrækkeligt med essentielle fedtsyrer, og yderligere tilførsel er ikke nødvendig.

Begynder du at give tilskud, skal du være opmærksom på, at der går 4-8 uger førend du kan se effekten, da olien skal optages og indkorporeres i den nye pels og hud, der kontinuerligt vokser frem.

3: Sørg for at vaske de tæpper dit kæledyr bruger på 60 grader
Rigtig mange af de dyr der har allergiske hudreaktioner, reagerer allergisk på de husstøvmider der altid vil være i omgivelserne. Men ved at vaske hyppigt på mindst 60 grader, kan du reducere antallet af mider, der hvor dit dyr opholder sig meget. Undgå lammeskind (pga lanolin) og syntetiske tæpper der har ukendte materialer i sig.

Brug rigtig gerne økologisk bomuld, der tåler hyppig vask.

4: Frys gerne tørfoderet
Hvis dit dyr dagligt får tørkost, er det en rigtig god ide at fryse små portioner foder ned. Ved at fryse foderet i 24 timer, dør de små lagermider der uvægerligt finder deres vej ned i posen, det øjeblik den åbnes op. Det er derfor også bedst at købe mindre poser.

5: Hav altid en god antiinflammatorisk salve
Ved at smøre den røde hud så tidligt så hurtigt i forløbet, kan du ofte undgå at dit kæledyr slikker så meget, at der går hul og der kommer en dyb betændelse.

Det er vigtigt du er klar over om dit kæledyr primært har svamp, bakterier eller om det er en blandingsflora der er involveret i hudinflammationen. Svampe og bakterier kræver forskellig behandling.

6: Hav altid en effektiv ørerens liggende
Der findes nogle ret effektive ørerensemidler, der kan behandle øregangsbetændelser uden antibiotika. De dæmper både rødmen og smerten og tager i mange tilfælde infektionen.